Bescherm je gezin tegen dazen

Zwoele zomerdagen, picknicks in het gras en urenlang buitenspelen: de zomer is een feest voor kinderen. Maar wie weleens te maken heeft gehad met dazen, weet dat het ook ineens gedaan kan zijn met die zorgeloze sfeer. Deze agressieve stekers zijn niet alleen hinderlijk, ze kunnen ook flinke, pijnlijke bulten veroorzaken. Vooral kinderen zijn er gevoelig voor. Hoog tijd dus om te weten wat je kunt doen om ze uit de buurt te houden.

Wat dazen zo lastig maakt

Dazen lijken op grote vliegen, maar ze bijten in plaats van steken. Hun beet is pijnlijk en veroorzaakt vaak flinke zwellingen. Wat het extra lastig maakt: ze zijn snel, stil en vaak actief tijdens het warmste moment van de dag. Precies wanneer je lekker met je gezin in de tuin zit of op pad bent in de natuur.

In tegenstelling tot muggen, komen dazen niet op zoete geuren af, maar op warmte, zweet en beweging. Juist kinderen zijn daardoor extra aantrekkelijk: ze spelen actief, zweten sneller en zijn minder alert op insecten die naderen.

Hoe houd je dazen op afstand?

De meest effectieve manier om dazenbeten te voorkomen is door ze geen kans te geven om in de buurt te komen. Vermijd bijvoorbeeld dicht struikgewas of beschutte bosranden tijdens de heetste uren van de dag. Laat je kinderen lichte, losse kleding dragen die armen en benen bedekt. Ook petjes helpen, want dazen landen vaak op het hoofd.

Daarnaast is het slim om een beschermende spray te gebruiken. Let hierbij goed op de werking én de toepassing. Een specifiek ontwikkeld Dazenspray is effectiever dan een standaard insectenspray. 

Voorbereid op vakantie of dagjes uit

Ga je naar het bos, een meer of op vakantie in eigen land? Dan is het slim om altijd iets mee te nemen tegen dazen. Veel campings en natuurparken zijn ware trekpleisters voor deze stekers. Neem dus niet alleen zonnebrand en water mee, maar ook bescherming tegen insecten.

Leg ook aan je kinderen uit wat ze kunnen doen als ze een grote vlieg zien landen: rustig wegslaan of direct naar binnen gaan. Hoe beter ze voorbereid zijn, hoe minder paniek als het toch gebeurt.

Wat als het toch misgaat?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er altijd een beet tussenzitten. In dat geval is het belangrijk om snel te koelen. Gebruik een nat washandje of een koelelement en leg dat een paar minuten op de plek van de beet. Laat je kind niet krabben, want dat maakt het erger. Bij heftige zwelling of allergische reacties, neem altijd contact op met de huisarts.

Voor gezinnen die vaker last hebben van dazen in tuin of omgeving, zijn er ook meer structurele oplossingen beschikbaar. Met producten zoals die van Ecobusters kun je gericht werken aan een omgeving waarin dazen zich niet gr