Een klein tuintje

Een kleine tuin kan net zo mooi en aantrekkelijk zijn als een grote tuin, mits je de boel op een goede manier inricht en de ruimte effectief benut. In deze blog geef ik je wat tips over hoe de boel interessant en leuk kunt inrichten. Lees je mee?

De hoogte in

Maak gebruik van verticale ruimte. Je hebt immers minder vierkante meters op de grond maar ook in het luchtledige heb je ruimte. Door het plaatsen van plantenbakken of -rekken tegen de muur kun je veel extra groen in je tuin creëren zonder dat het te druk wordt. Op die manier nemen planten op de grond geen ruimte in maar kun je ze dus in de hoogte toevoegen. Op die manier kan je veel in je tuin toevoegen zonder dat het druk of krap wordt of dat je andere dingen links moet laten liggen. Groen in een tuin hoort immers gewoon.

Grote schaduwen? Geen probleem!

Als je een klein tuintje hebt, kan het zomaar zo zijn dat je veel schaduw hebt. Dat vinden veel mensen jammer maar het hoeft geen probleem te zijn. Schaduwrijke plekken kun je ook prima gebruiken. Deze donkerdere plekjes in de tuin bieden vaak een unieke kans om planten te laten groeien die normaal gesproken geen volle zon verdragen. Hierdoor kun je een interessant contrast creëren met de zonnige delen van de tuin, ook als dat maar weinig is. En daarnaast zie je op deze manier dat je jouw donkerdere tuin ook goed kan benutten en dat je hem niet links hoeft te laten liggen. Heb je juist te veel zon in de tuin? Dan wil je wellicht een zweefparasol aanschaffen voor wat extra schaduw.

Van boven naar beneden

Net zoals de hoogte voor de planten kan je ook gebruik maken van verschillende niveaus in de tuin voor het meubilair. Door het creëren van verschillende niveaus in de tuin (bijvoorbeeld een terras, een gazon, een border) kun je de tuin visueel interessanter maken en ervoor zorgen dat de tuin groter lijkt. Het is een uniek element dat in het oog springt.

Houdt het licht en ruimtelijk

Gebruik lichte kleuren en open meubels. Heldere kleuren zoals wit of geel kunnen ervoor zorgen dat de tuin lichter en ruimer lijkt. Zeker in een tuin die ook donker is of schaduwachtig, maakt dit lichter. En ook open meubels sluiten de ruimte niet af. Zet er ook niet te veel dingen in. Ga voor een mooie loungeset balkon, dat is vaak een kleinere set. Stel een prioriteitenlijstje op met wat je belangrijk vindt voor de tuin en houd je hieraan zodat het niet krap voelt.